PÄÄLAJIMME

Agility

Agility on koirien nopeus- ja ketteryyslaji, jossa koiranohjaaja ohjaa koiran suorittamaan agilityradan ennalta määrätyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti ja puhtaasti. Radalla on ihanneaika, jossa rata tulisi suorittaa. Ohjaaja saa avustaa koiraansa sanoin ja vartalo- ja käsimerkein. Agilityssä on erilaisiä hyppyesteitä; rimahypyt, muuri, rengas ja pituushyppy, kontaktiesteitä; A-este, puomi ja keinu, tunneleita; avo- ja umpitunneli, ja lisäksi pujottelu ja pöytä. 

Agility vahvistaa koiran ja ohjaajan suhdetta ja tarjoaa aktiviteettia sekä koiralle että ohjaajalle. Laji on lähtöisin Englannista, ensimmäiset varsinaiset kilpailut pidettiin Cruftsin koiranäyttelyn yhteydessä 1977. Suomeen laji saapui vuonna 1986 ja harrastajia nykyään noin 10.000. SUomessa kilpailuluokkia on 3, samoin säkäluokkia. Agility sopii kaiken rotuisille ja kokoisille koirille. 

Lajia olen harrastanut vuodesta 1991 ja kilpailen tällä hetkellä 3-luokassa yhdellä koiralla. Kouluttanut olen vuodesta 1992, kokemusta on lähes kaiken rotuisista koirista ja monenlaisista ohjaajista. 

Paimennus

- päivitetään myöhemmin - 

Tottelevaisuus

Tottelevaisuuskoulutuksen tavoitteena on opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä. Kilpailu-muotona TOKO sisältää neljä eri tasoluokkaa, joissa liikkeet vaikeutuvat luokittain. TOKO-kokeessa testataan koulutuksen tulosta; koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä koiralle opetettujen liikkeiden tasoa. Ohjaajalle laji tarjoaa mahdollisuuden opetella oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Toko sopii kaiken rotuisille ja kokoisille koirille. 

Lajia olen harrastanut vuodesta 1991 alkaen ja kilpailen tällä hetkellä EVL-luokassa yhdellä koiralla. Olen kouluttanut 1994 kokemusta on lähes kaiken rotuisista koirista ja hyvin erlaisista ohjaajista. Kilpailuihin tähtäävän koulutuksen lisäksi on kaikkien koirien tapakoulutus erittäin tärkeää. 

Muut lajit

- päivitetään myöhemmin -